Auri sanoi:

Ja ystävä hyvä, jos Jääskeläisen kirja ei ollut sinusta hyvä, niin sitten se ei ollut sinulle hyvä.

Niinmutku. Kyse ei ollut siitä, ettei Lumikko ja yhdeksän muuta olisi ollut minulle sopiva kirja. Päin vastoin, se oli suurelta osin juuri sitä, mitä arvostan: upeaa kieltä, sellaisia metaforia, joista olin lähes pakahduttavan kateellinen, ja juonenkuljetusta, josta en edes jaksanut olla kateellinen, koska se oli niin kaukana oman tasoni yläpuolella (juonen järjestelyssä olen surkea konttausikäinen). Ja fantasiaa. Ja kirjoittamisen syväluotaamista.

Se oli siis mielestäni kaikilta näiltä osin hyvä, vaikka olenkin voimakkaasti eri mieltä sen antamasta kuvasta kirjailijaksi opettelun välttämättömyyksistä (toisaalta voi olla, ettei niitäkään ollut tarkoitus lukea kirjaimellisesti vaan samalla tavalla liioiteltuina kuin monia muitakin tarinaan elimellisesti kuuluvia piirteitä). Lisäksi lähes kaikki "oikeat" arvostelut ovat olleet positiivisia. Niinpä pidän epätodennäköisenä, että se olisi huono niiltäkään osiltaan, jotka minusta eivät toimineet, varsinkin kun kukaan muu ei ole pitänyt samoja asioita ongelmina. Paljon todennäköisempää on, että en vain ymmärtänyt, mistä tietyissä juonikuvioissa oli kyse - miten ne liittyivät toisiinsa tai muuten temaattiseen kokonaisuuteen; mikä niiden ratkaisu oli. Ongelmallista tietysti on, etten voi selostaa niitä tässä, koska ne ovat ennen kaikkea juuri ratkaisuja ja yhteenvetoja - sitä, "mistä oikein oli kyse" - ja siten ne paljastaisivat aivan liian paljon.

(On kyllä totta, että odotin päämysteerin selityksen olevan hiukan toisenlainen, mutta se taas johtui omista mieli- ja kielikuvistani. Se selittyi lopulta kaikitusten varsin siististi. Epävarmuuteni liittyy muutamiin isoihin sivujuoniin.)

Jos joku muu tänne eksyvä on lukenut kirjan, niin olisi todella mukavaa keskustella siitä vaikka sähköpostilla. Luulen, että on parempi kysyä epäselvyyksiä kanssalukijoilta kuin kirjailijalta itseltään. Ei niin, ettei Jääskeläinen vaikuttaisi hyvältä tyypiltä, mutta selittäminen nyt vain ei kuulu työnkuvaan.