Aivan muualla pitkään seurattujen syiden ansiosta (joista toivottavasti seuraa tässäkin päässä myös enemmän ymmärrystä asioista, joita ei ole aiemmin tullut juuri mietittyä) huomaan, että kaipaisin tietoa lähempää.

Ja no, myös kauempaa.

Siis: tiedätkö suomalaista fantasiaa - tai yhtä lailla "yleistä" fiktiota - joka pohjaisi omiin mytologioihimme tai käyttäisi motiiveja niistä? Kalevalasta tai kansansaduista? Ihan mistä tahansa, josta voit edes jotenkin perustella, että se on suomalaista - tai karjalaista, itäsuomalaista? Enkä tarkoita nyt satu- tai myyttikokoelmia (tosin jos tiedät hyviä kauemmilta sukukansoilta, saa ehdottaa niitäkin) vaan ns. "oikeaa fiktiota". Luulisin, että parin viime vuosikymmenen aikana ilmestyneessä nuortenfantasiassa ainakin voisi olla, en vain ole seurannut sitä tarpeeksi. Onko??

Toiseksi haluaisin suosituksia sellaisesta kirjallisuudesta, joka pohjaa tai viittaa muihin maailman myytti- ja taruperinteisiin kuin ns. geneerisessä fantasiassa tavallisesti käytettyihin länsieurooppalaisiin (kelttiläinen, viikinki-/germaaninen, antiikki). Ja yhäkin siis fiktiota, ei myyttiesittelyjä (joskin jos nyt välttämättä haluat nostaa jonkin esimerkillisen sellaisen esiin, en sitä kiellä). Neil Gaimanin Anansi Boysin olen lukenut, eikä se jättänyt erityistä mielikuvaa, koska se nyt vain oli minusta tarinana ohut, vaikka tässä myyttimielessä toki kunnioitettava nosto. Tad Williamsin Otherland -virtuaalitodellisuusmammuttisarjassa oli ainakin jonkin verran käytetty yhden tärkeän sivuhenkilön kansan, sanien (busmannien) mytologiaa. Hyllystäni löytyy myös sentimentaalinen suosikki, Fay Sampsonin sumerimytologiaan pohjaava melkoisen romanttinen Star Dancer, jossa Inannan tarina on kerrottu hiukan hämmentävästi yhtä aikaa jumalasatuna ja inhimillisenä romantiikkana. Samoihin sumerimyytteihinhän toki viittaa Neal Stephensonin paljon tunnetumpi vauhdikas scifi Snow Crash.

Mutta muita? Ja ennen kaikkea tuota kotimaista? Mikä tahansa vinkki on toivottava ja keskustelu suotavaa!