Sarjassamme minähän-siis-en-kirjoita-ainakaan-tätä, osa 3 (olisikohan se likimainkaan oikea numero?): AU:t eli Alternate Universe -tarinat eli "mitä jos tämä yksi juttu olisikin mennyt eri tavalla"(*). Terve järki yritti pitää minut sotkeentumasta taisteluun mitä-jos-lähtökohdan ja tarinassa "todella" tapahtuneen välillä, mutta kun välttämättä halusin tarttua kiinni tilanteeseen, joka sittemmin purkaantui ja selitettiin muutenkin epäloogisen perusteellisesti pois (eikä se edes auttanut, se oli aivan selvä doth-protest-too-much-methinks-tapaus). Terve järki oli tietenkin oikeassa: jos lähtee siitä, että muuttaa yhden kohdan, siitä seuraa väistämättä muitakin muutoksia...  mutta mikä kaikki muuttuu ja mikä pysyy? Ja siinä loputtomassa metsässä sitä nyt sitten kompuroidaan, eikä siinä mitenkään voi nähdä sitä metsää kaikilta niiltä puilta, koska jokainen on tarkistettava erikseen. Koska ne kerran on laskettu ja rekisteröity jo. Eikä yhtään saa eikä voi vain ohittaa.

Kun itse toteaa, että tämä juttu olisikin voinut mennä toisin, on vapaa kokeilemaan sitä toista polkua ilman rajoituksia. Mutta kun pitää suunnistaa valmista polkua... No, itsepähän saa syyttää vain itseään, kun piti sitä hyvänä ideana.

Ja ilmeisesti pitää edelleen riittävän hyvänä, että jääräpäisesti mokoman rämeikön haluaa rämpiä. Voi ihmisen mieltymysten merkillisyyttä! (Mielikuvituksestahan ei ole kyse, koska mielikuvitus olisi vapautta. Tämä on vain... haluamista. Oikku. Mutta sittenpähän on.)

Ja nyt palaan sen gradun teoriamatskun tenttipyynnän pariin. Sen, mitä olen nyt vältellyt kolme viikkoa, mutta ei voi enää, kun maisteriryhmän ohjaaja lupasi hengittää niskaan.

(*) AU-käsite voi venyä paljon pitemmällekin, vähän samaan tapaan kuin Shakespeare sijoitettuna nykykouluun. Tarkempia esimerkkejä voisin kertoa, mutta katuisitte sitä. On aivan oma taiteenlajinsa pitää henkilöt ja mahdollisesti jotkin teemat tunnistettavina mutta muuttaa maailma ja tilanne kokonaan... ja sitä taiteenlajia harrastavat kirjoittajat eivät yleensä juuri muitakaan konventioita kunnioita.