Kun ei olisi niin toivottoman huono ja hidas oppimaan viisautta! Kenellekään ei lie jäänyt epäselväksi, että vihaan siivoamista suorastaan raivoisasti - mutta jos siivoaisi säännöllisesti, niin kuin kokemus on toisille opettanut jo kautta ihmiskunnan suljettujen asumusten historian, ei tarvitsisi kärsiä ja raivota niin kauheasti silloin, kun pitkin välein lopulta on siivoamiseen pakotettu. Ja sitten senkin voisi oppia ihan ilman kantapäiden kuluttamista luuhun asti, ettei lupaisi tehdä asioita - vaikka ne olisivat kuinka hyviä ja tarpeellisia ja jonkun ne nyt vain pitäisi tehdä - jos tietää, että niiden yhteydessä joutuu tekemään jotain, mitä vihaa, ja tekemään sitä paljon. Kun se nyt vain sitten on turhan paljon panostusta suhteessa saatavaan hyötyyn.

Miksi, voi miksi pitää olla tällainen hidas graniittijuonnekivikantopää?

"Viisaus ei asu meissä" -säe kantautui sopivasti radiosta. Maailma vihaa minua.

Enkä sitä paitsi osaa edes kirjoittaa. Valintoja, valintoja, loputtomasti valintoja tarinan etenemisestä - ja koska minä olen mitään valintoja osannut tehdä?

Yritin lohduttaa itseäni sellaisella äititietääparemmin-optimistiajatuksella, että voihan sitä tarinaa pohtia samalla kun siivoaa. Mutta kun ei se toimi niin. Minun täytyy panna ne sanat virtaamaan, ennen kuin voin nähdä, mihin ne parhaiten virtaavat. Jos vain pyörittelen niitä päässäni, valinnan isot punaiset napit vilkkuvat päristen ja tuututtaen kaiken yllä ja estävät tolkullisen ajattelun.

Sitä paitsi ei siivotessa voi muuta kuin kiroilla.

...Joo: ei tietenkään saisi olla näin negatiivinen, koska sittenhän vain lietsoo omaa kiukutustaan. Niinhän meille opetettiin maisterikurssin alussa: ihmiset jäsentävät elämäänsä tarinoina ja toteuttavat sitten niitä, ja niinpä pitäisi päättää rakentaa positiivisia tarinoita. Mutta sehän olisi itsepetosta! Sillä tietenkin kaikki haluaisivat katsoa elämäänsä ja itseään ihailevasti ja positiivisesti, joten jos valitsee sen vaihtoehdon, ei koskaan voi olla varma, onko se totta vai toiveajattelua. Muistattehan: yhtä hyvin voi olla myös se toinen vaihtoehto totta; miksi ei voisi? Eikä Fine/No Fine -valintaa ((C) Carrie Fisher) voi tehdä vain sen mukaan, mikä itseä huvittaa. Silloinhan voisi sanoa, että on oikeutettu tekemään aivan mitä tahansa, koska on paras ja ihmeellisin maailmassa, ja ruveta Hitleriksi. (Anteeksi nyt, Godwin.)

Niiet.